Author: CCN
•9/20/2017 10:54:00 p.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

LEGISLATIE BICICLISTICA - MODIFICARI PRECONIZATE

PREZENTARE SI DEZBATERE PUBLICA
CU OCAZIA SAPTAMANII EUROPENE A MOBILITATII 2017

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) invita biciclistii clujeni, dar si mass-media, autoritatile publice, urbanistii si specialistii in mobilitate, si toti cetatenii interesati, vineri, 22 septembrie 2017, de la ora 16:00 la 17:45, la Casa Vega (p-ta Stefan cel Mare nr.2-4. intrarea vizavi de Agentia Teatrala), la o prezentare si dezbatere publica pe tema subiectelor legislative de actualitate pentru biciclisti - modificarea legislatiei rutiere, reglmentarea marcarii traseelor cicloturistice si adoptarea de standarde pentru infrastructurile pentru biciclete.

Va fi in primul rand o prezentare si dezbatere a propunerilor de modificare a OUG 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice, formulate de CCN si alte organizatii de biciclisti si discutate in vara acestui la o dezbatere publica organizata de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care a promis ca in toamna anului 2017 va initia o noua serie de modificari ale legislatiei rutiere si va tine cont de aceste propuneri, urmand ca organizatiile de biciclisti sa fie consultate in cursul elaborarii proiectului de lege.

In al doilea rand va fi o scurta prezentare a proiectului de Hotarare a Guvernului privind traseele cicloturistice marcate, redactat de organizatiile de biciclisti, insusit de Ministerul Turismului, lansat public in iulie 2017 si dezbatut public in august 2017, si promovat acum din nou in faza de avizare interministeriala, unde va fi probabil nevoie de o larga sustinere publica pentru depasirea opozitiei anumitor autoritati, care au blocat in trecut adoptarea proeictului de HG desi ne luptam de doua decenii pentru aprobarea lui.

A treia parte a prezentarii si dezbaterii se axeaza pe proiectul de ghid de proiectare pentru infrastructurile pentru biciclete, pus in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene in vara acestui an, document elaborat de asociatii de biciclisti, si cu privire la care discutiile urmeza sa se reia in luna octombrie, dupa ce MAI isi va formula in scris obiectiunile. Un asemenea document este solicitat si asteptat de peste 15 ani, dar adoptarea lui mereu tergiversata, insa continutul va conta enorm pentru viitorul circulatiei cu bicicleta in orasele Romaniei. 

La finalul dezbaterii va fi si lansarea unei petitii catre autoritatile publice de nivel national privind necesitatea modificarii legislatiei rutiere, a adoptarii unor normative pentru infrastructurile specific biciclistice si a adoptarii mult-amanatului proiect de hotarare de guvern privind marcarea traseelor ciclotruistice.

Aceasta prezentare si dezbatere este o continuare a celor organizate de CCN in trecut, care s-au bucurat de un interes in comunitate, si este parte integranta din manifestarile organizate de Clubul de Cicloturism "Napoca" pentru marcarea Saptamanii Europene a Mobilitatii (SEM / EMW) (16-22 septembrie), care este la a 16-a editie, si a punctului culminant al acesteia - Ziua Europeana Fara Masini (ZEFM / ECFD) vineri 22.09.2017.

In mod normal, aceste evenimente - SEM si ZEFM - sunt organizate in intreaga Europa de catre autoritatile locale, sub patronajul Comisiei Europene, ONG-urile fiind eventual colaboratori la unele actiuni. Dar cum si in 2017 Primaria clujeana ignora subiectul, desi mobilitatea urbana e una din cele mai grave probleme ale Clujului, CCN incearca prin actiunile proprii sa compenseze, chiar daca in mica masura, lipsa de implicarere a autoritatilor publice locale.

CCN este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care militeaza de peste doua decenii pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii.

Prezenta invitatie este afisata si pe Internet pe www.ccn.ro iar evenimentul aferent pe facebook are adresa:  https://www.facebook.com/events/588355671354675

Cluj-Napoca, 19 septembrie 2017

Radu Mititean
director executiv CCN



, , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/20/2017 10:54:00 p.m. and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.