Author: CCN
•8/03/2016 09:19:00 p.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992
===============================

NORTH COAST 500 - TURUL SCOTIEI PE BICICLETA

Clubul de Cicloturism "NAPOCA" (CCN) are placerea sa va ofere relatarea unei recente ture cicloturistice in nordul Scotiei, scrisa cu mult suflet de Ovidiu Pop, un membru activ CCN care are un bogat palmares de ture pedestre si biciclistice de lung parcurs, dar si nimbul artistic necesar unei impartasiri atractive pentru public a frumoaselor trairi din asemenea sejururi active pe meleaguri indepartate. Ovidiu Pop a coordonat multe actiuni din programul "Velomond" al CCN iar profesional este cunoscut si ca redactor al multor editii ale cunoscutei emisiuni "Natura si Aventura", dar si al filmului "Islanda - Cu bicicleta in desert", difuzate pe TVR. Sa ii dam cuvantul !

Radu Mititean
director executiv CCN

================================

North Coast 500 - turul Scotiei pe bicicleta

de Ovidiu Pop

Am sa fac o scurta descriere a unei excursii in Scotia cu bicicleta , incercind sa vorbesc nu despre date tehnice ( care se gasesc pe  site-uri, harti, gps, etc. ) ci despre trairea pe care am avut-o impreuna cu Zsolt, calatorind intr-o tara din Nord. Nu sint prima data la aceasta latitudine, am mai fost de doua ori in Islanda, dar mi-am reconfirmat pasiunea pentru calatoriile in aceste parti ale lumii. North Coast 500 e o ruta ce presupune parcurgerea a 500 de mile de-a lungul coastei nordice a Scotiei apoi a coastei de est, cu intoarcere la Inverness. Exista un site ce da toate detaliile.

Noi am parcurs traseul si, pentru ca pedala a mers struna si mai aveam timp, energie si bani, am mers cu trenul in sud la Edinburgh, de unde am urcat spre Inverness, strabatind doua parcuri nationale si atingind mai multe puncte de interes turistic. Astfel, excursia noastra, ce viza North Coast 500, s-a transformat aproape intr-un tur al Scotiei, de unde si titlul. Am parcurs cam 800 de mile (deci aprox 1200 de kilometri) cu vreo 15000 metri diferenta de nivel in 13 zile de pedalat. Am ales varianta pe asfalt cu bagajele pe bicicleta si cu anvelope subtiri, "de fuga".

Scotia este o tara fundamental turistica. Peisajul e alpin, desi altitudinea e joasa, aproape de nivelul marii, astfel ca la 400 - 500 de metri e ca la noi la 2000. Piscuri montane negre, din granit, se ridica brusc din intinderile neverosimil de verzi, brazdate insa de nenumarate lacuri si riuri cu apa limpede sau de intrinduri foarte lungi ale marii. In Scotia te afli tot timpul in preajma marii. Orice apa, oricit de intinsa sau vijelioasa, este limpede de poti bea din ea. E raiul pastravului si al somonului. In partile joase, vegetatia devine abundenta si apar specii din zonele mult mai calde, datorita climei maritime caracterizate de variatii mici de temperatura. Aici nu ai parte nici de ger nici de canicula. E un paradis, pe bune.

Totul e bine asezat, orice casa are sute de ani vechime sau daca nu, e facuta sa arate asa, inclusiv infrastructura turistica. Am dormit in campinguri (suficient de numeroase si de bine echipate) cit si la pensiuni si hoteluri. Intotdeauna intri in gradina si abia apoi vezi cladirea. De fapt impresia generala e ca tara e o imensa gradina. Am fost in multe locuri unde marsul de apropiere spre un loc celebru sau punct de interes era de fapt un drum plicticos prin locuri banale, dintrea acelea care nu se vad pe site-ul ce promoveaza zona respectiva. Scotia nu e asa. E o tara fabuloasa la fiecare pas. Iei curba, in a zecea zi de pedalat sa zicem, si descoperi un peisaj, un loc, o situatie, cu totul noi.

In varianta pe asfalt calatoria e lejera din punct de vedere sportiv. Cu mici exceptii, nu sint pasuri de trecut la altitudine, iar vaile sint lungi, de-a lungul lacurilor, cu urcari lejere in care diferenta de nivel se stringe pe nesimtite. Am zis cu mici exceptii, pentru ca in nord sint citeva locuri cu urcari de anvergura sau in care ai parte de coboriri scurte iar apoi de "gituri" la urcare de chiar si 20 la suta. Daca acestea se succed intreaga zi, situatia poate deveni siciitoare…

Deci o calatorie de placere, la indemina oricui, printr-o zona destul de salbatica, slab populata, dar in care tusa umana nu te deranjeaza deloc. Dimpotriva. Nordul Scotiei e unul dintre cele mai putin populate locuri de pe planeta. Cu toate acestea, vestigiile istorice se gasesc la tot pasul. Resedintele clanurilor din vechime pot fi vizitate, fie ca e vorba de castele inca locuite sau conservate, fie ca au mai ramas doar ruinele… Tusa civilizatiei celtice, diferita de cea engleza (germanica) de la sud se face bine simtita.

Pe noi Brexit-ul ne-a prins in Scotia, prilej cu care am aflat ca scotienii n-au votat nicidecum majoritar “leave”. Ajunsi la Inverness cu o saptamina inainte de vot am zarit pe toti stilpii afise cu “vote leave” . Nici unul insa cu”remain”. Am inteles pe loc care era opinia ce trebuia schimbata. De altfel votul Scotiei a fost edificator. La plecare am conversat cu un englez, “boy“ la hotelul unde am stat. Ne-a zis ca scotienii sint persoane traditionale, avind legaturi si facind afaceri doar in familie. Adica ceva normal in tara clanurilor. Cu toate acestea ei au un lucru in comun. Cu totii ii urasc pe englezi. Si omul stia ce vorbea, caci era de la Londra.

Dincolo de politica, oamenii sint binevoitori si prietenosi. Toti sint dornici sa intre in vorba si sint interesati pe bune de povestea ta. Ca la noi la tara. Mi-am amintit de Charles si despre preferinta lui pentru Transilvania, unde oamenii ii amintesc de locurile copilariei, adica de Scotia. Dupa doua zile, Zsolt mi-a zis ca precis sintem ceva celebritati prin zona, caci prea ne saluta toata lumea si ne face cu mina …

In nord, drumurile sint inguste, cu refugii pentru depasiri, dar masinile te asteapta, trag pe stanga sau merg usor in urma ta, incercind sa te jeneze cit mai putin. Nimeni nu se grabeste… Claxonul nu e decit un accesoriu. Lumea iti face cu mina , te incurajeaza ca la cursele de ciclism , copii aplauda , ce mai … te simti intr-al noualea cer. In nord unde e mai salbatic, drumurile de asfalt sint putine si sint folosite in comun de autovehicule si biciclete.

In sud, unde e mai populat si mai turistic, exista piste de biciclete, complet dedicate, pe foste drumuri sau amplasmente de cale ferata, cu asfalt nou-nout sau macadam. N-ai nevoie de gps, totul e perfect marcat si asta pe sute de kilometri ! N-ai decit sa pedalezi si sa te bucuri de frumusetile patriei! Peisajul Scotiei e intrucitva asemanator cu cel al Islandei, dar in vai vegetatia e mult mai abundenta. Dar, la fel ca in Islanda, cind iesi de pe drumul de asfalt, lucrurile se schimba. Traseele de mountain-bike sint mai extreme iar Scotia e o tara dedicata pentru mountain-bike. Cam astea ar fi punctele tari. Ar trebui sa mai adaug berile de tip “ale,“ dintre care unele sint realmente fabuloase, iar despre whisky ce sa mai vorbim… Inteleg ca are principalul aport la produsul intern brut al Scotiei.

Iar acum ar trebui sa trec la punctele slabe. Pe la noi, opinia generala e ca vremea din Scotia, si din nordul Europei in general, e cam nasoala. Se stie ca la noi sportul national e statul in chiloti, fie vara la all-inclusive, fie iarna cu centrala pe 26 de grade. In Scotia n-am prins nici o zi fara ploaie. Asa numitele “ showers” vin si pleaca usor, pe nesimtite, fara cantitati abundente, fara vijelii si fronturi, alternate fiind de acel sentiment al soarelui de dupa ploaie cu lumina ce vine de la orizont, data de un soare ce nu se ridica nicioadata deasupra capului, in asa fel incit te afli la un permanent apus. Sau rasarit. Temeratura e de 15-18 grade. In aceasi perioada acasa urca spre 40. Iarna la noi avem minus 20 iar intr-o singura zi poate sa sara pina la plus zece. In Scotia tempertura pe timpul iernii e mult mai binda iar vremea in general e mult mai stabila. In aceste conditii as supune la vot daca vremea din Scotia sa fie unul din punctele slabe.

Ar mai fi preturile. Asta chiar e un punct slab. Tara e scumpa mai ales pentru buzunarul unui roman. Apropo, dupa vizita la Castle of May, unde regina petrece o anumita perioada de timp in fiecare an, am fost rugati sa ne trecem in cartea de oaspeti ca fiind primii romani care viziteaza castelul… Pe bune. Ce e in tari precum Germania sau Franta in euro, in Scotia e in” pounds”. Deci scump, dar nu inaccesibil. Cu putina grija te poti bucura si de peisaj si de gastronomia/ bauturicile locale.

Ar mai fi musculitele. Nu te inteapa dar te napadesc. Mai ales in nord. Pur si simplu te acopera. In campinguri e ok caci dau cu substante dar daca doresti sa pui cortul in boscheti sau pe malul marii , ceea ce e perfect legal si chiar minunat, s-ar putea sa ai o problema. Pe care o poti rezolva daca te imbraci bine si te dai cu solutii.

Si, in fine , ar mai fi gardurile. Tara e realmente brazdata de garduri, de la cele vechi , traditionale pina la nesfirsite garduri de sirma… Unde te astepti mai putin. Dar cred ca asta are de a face cu necesitatile practice, cu traditia si cu felul de a fi al oamenilor.Si nu e un capat de tara.

Astea fiind spuse , punind totul in balanta, m-as intoarce in Scotia oricind. Poate la o tura de mountain-bike.

Inchei multumind Clubului de Cicloturism Napoca al carui membru sint. Va urma si o lucrare filmica alcatuita din fotografii si imagini luate cu un go-pro. Ceva fara pretentii de profesionism dar care va revela, cred, atmosfera din Scotia.

Cluj-Napoca, iulie 2016
==============================














, , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 8/03/2016 09:19:00 p.m. and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.