Author: CCN
•3/02/2015 02:49:00 a.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca   web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836  e-mail: office@ccn.ro
CIF:  5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
========================================

Invitatie la proiectia foto
PE BICICLETA PRIN BRETANIA SI NORMANDIA

Clubul de Cicloturism "NAPOCA" (CCN) invita publicul clujean joi, 5 martie 2015, de la ora 20:00, la CASA TIFF (str.Universitatii nr.6, sala Amfiteatru) la o PROIECTIE DE IMAGINI pe tema " PE BICICLETA PRIN BRETANIA SI NORMANDIA". Intrarea este gratuita.

Va asteapta o ilustrare in imagini foto a unui sejur de zece saptamani in vestul Frantei, facut de pasionatul cicloturist si explorator social Victor-Constantin Perdevara, membru CCN cu un deja bogat palmares de excursii de lung parcurs pe doua roti in ultimii ani, cand a strabatut, pedaland, o buna parte a Europei.

Tura velo prin Bretania si Normandia a inceput in 27 iulie si s-a incheiat in 15 septembrie 2014, fiind parcurse pe bicicleta portiuni ale magistralelor cicloturistice transeuropene EuroVelo1 si EuroVelo 4, dar si pe trasee cicloturistice regionale, toate bine marcate si fara diferente de nivel semnificative, conduse pe lungi portiuni pe piste interurbane de biciclete, complet separate de traficul motorizat, urmand de exemplu foste cai ferate inguste si drumuri verzi si diguri pe malul unor ape.

Asemenea utilizari ale infrastructurii sunt oportunitati inca nevalorificate in Romania si care ne pot servi de model, CCN facand de multi ani demersuri pentru reglementarea si realizarea efectiva de trasee cicloturistice marcate si in Romania, incluzand doua trasee EuroVelo ( nr. 6 si nr.13) si urmand sa utilizeze ca studii de caz si exemple infrastructurile probiciclistice documentate cu aceasta ocazie.

Itinerarul turei a inclus zona de coasta din Finistère, Pointe du Raz (considerat un soi de capat al Europei), satele tipice din zona Bretaniei, Cotes d'amore, Pointe du Hoc, plajele unde a avut loc debarcarea in Normandia in iunie 1944, celebrul Pont de Normandie peste Sena, dar si Parcul Natural Armorique si alte arii naturale protejate.

Dincolo de aspectul cicloturistic, de cunoastere a unor valori naturale si culturale, aceasta calatorie pe doua roti a fost si o forma de cunoastere sociala, de experienta de "downshifting" si de documentare a unor experimente sociale ce vor fi descrise si analizate in viitoarea carte "Rezistenta prin subzistenta" pe care o pregateste protagonistul turei.

Un exemplu de initiativa sociala vizitata a fost un grup de rezistenta civica din padurea Notre Dames des Landes ce se opune construirii unui nou aeroport international si a unei noi autostrazi, si care a dezvoltat si o alternativa agricola sociala durabila. Alte exemple au fost in Douarnenez, unde o serie de familii au reconvertit un centru de vacanta, si in Saint Brieuc, unde la plaja Valais o serie de case de vacanta construite in anii 60 sunt folosite si transmise din generatie in generatie.60 de muncitori in cadrul unui fenomen social unic in partea aceea a Frantei.

Tura prin cele doua provincii franceze este parte din velo-aventura low-budget prin Europa inceputa la mijlocul lui aprilie 2013, a carei prima parte s-a incheiat in Nicosia pe 3 decembrie 2013 si a carei a doua parte a debutat in 1 martie 2014 si s-a sfarsit pe 1 decembrie 2014 la Bruxelles, urmand sa se reia in primavara acestui an.

Din martie 2014, tura a fost plasata sub stindardul anti-fracking al campaniei "Romania fara Fracturare Hidraulica" derulata de Asociatia "Romania Fara Ei" si sprijinita de numeroase ONG de mediu, inclusiv de Clubul de Cicloturism "Napoca", care militeza pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii.

Va asteptam!

VICTOR PERDEVARA
autor al turei si prezentator al proiectiei foto

RADU MITITEAN
director executiv CCN








This entry was posted on 3/02/2015 02:49:00 a.m. and is filed under , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.