Author: CCN
•9/14/2014 11:15:00 p.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca   web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836  e-mail: office@ccn.ro
CIF:  5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
========================================

CLUJUL IN SAPTAMANA EUROPEANA A MOBILITATII 2014
implicare CCN in locul municipalitatii, pentru un oras al oamenilor, nu al masinilor

Perioada 16-22 septembrie este, in fiecare an, incepand din 2002, "Saptamana Europeana a Mobilitatii" (SEM / EMW), care are loc sub patronajul Comisiei Europene, si care culmineaza in 22 septembrie cu Ziua Europeana Fara Masini (ZEFM / European Car-Free Day). Scopul este promovarea mobilitatii urbane durabile, cu accent pe promovarea transportului public, bicicletei si mersului pe jos si descurajarea utilizarii autoturismului. Detalii pe site-ul www.mobilityweek.eu.

Tema focala in 2014 pentru SEM este "Strazile noastre - alegerea noastra!" si isi propune sa stimuleze cetatenii si autoritatile locale sa reevalueze spatiul urban si sa studieze si inteleaga legatura dintre utilizarea suprafetelor de teren din orase si calitatea vietii si sa isi imagineze orasul ideal in care ar dori sa traiasca, diferit de actualul lor oras aflat sub asediul autoveniculelor.

Trebuie constientizat faptul ca ultimul secol a fost in buna parte caracterizat de eforturile de a adapta orasele la un numar in continua crestere de autoturisme, in dauna altor forme de mobilitate urbana, o eroare fundamentala care a dus la orase tot mai aglomerate, cu aer poluat si nivel inalt de zgomot, mai putin placute si sanatoase din cauza acestei prioritati pentru mijloacele motorizate individuale de transport.

Abia in ultimele decenii, majoritatea marilor orase europene au inceput eforturi de a reversa aceasta tendinta nefasta de plasare pe primul plan a autoturismelor si au incput sa ia masuri concrete legislative, infrastructurale, economice si educative de promovare a transportului public, deplasarii pietonale si utilizarii bicicletei, declarand ca doresc sa se elibereze din era automobilistica dovedita nebenefica dezvoltarii durabile.

Constatam ca din pacate Romania este inca in plina era automobilistica in ceea ce priveste mentalitatea decidentilor si politicile publice si pare sa isi pastreze si in acest domeniu ramanerea in urma fata de tarile dezvoltate, facand acum greselile pe care le-au comis altii in anii '50 si '60 ai secolului trecut, iar primaria clujeana nu face exceptie, dimpotriva.

Urbanismul si amenajarea teritoriului au stransa legatura cu mobilitatea urbana si cu viata de zi cu zi in orase, dar sunt ignorate sau manipulate de autoritatile locale si mafiile imobiliare, si mentin atragerea fluxurilor de venicule motorizate in si prin zona centrala dar si tendintele de suburbanizare (care induc dependenta de autoturism), in ciuda gravelor consecinte pe termen mediu si lung pe multiple planuri. De exemplu, concestiea traficului rutier se estimeaza a cauza la nivel de UE pierderi financiare de peste 100 miliarde EUR pe an.

In 2014 participa oficial in aceasta campanie europeana peste 1600 de orase din zeci de tari, inclusiv peste 25 de orase din Romania, printre care Bucuresti, Arad, Oradea, Ramnicu Valcea, Brasov, Craiova, Timisoara... Spre deosebire de perioade trecute, autoritatile municipale clujene se pare ca au decis sa nu participe oficial nici in acest an la SEM, in concordanta cu crasa lipsa de proecupari serioase aratata in ultimii trei ani in domeniul mobilitatii urbane, in care accentul a fost pus in continuare pe autoturism iar pietonii, biciclistii si utilizatorii transportului public s-au ales mai mult cu promisiuni neonorate si carpaceli.

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) organizeaza la Cluj-Napoca in perioada 16-22 septembrie 2014, singur sau in colaborare cu alte entitati, o serie de manifestari cu ocazia Saptamanii Europene a Mobilitatii (SEM), in continuarea campaniilor similare derulate in ultimii 10 ani, pentru a compensa macar partial lipsa de implicare a municipalitatii, care ar trebui sa dea tonul precouparilor de mobilitate urbana in aceasta perioada, macar pe una din cele trei componente ale campaniei europene ("o saptamana de activitati [pentru mobilitatea urbana durabila]", "masuri permanente [de mobilitate urbana durabila, inagurate in SEM care care continua si dupa finalul ei" si "in oras fara masina mea").

In Saptamana Europeana a Mobilitatii 2014 la Cluj-Napoca, CCN va organiza, sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR), o noua editie a Marsului Biciclistilor Clujeni, in 18 septembrie seara, va organiza proiectii foto si dezbateri publice pe teme de mobilitate urbana, va derula noi actiuni de documentare cu privire la starea infrastructurilor biciclistice in Cluj-Napoca, va lansa o scrisoare deschisa si o noua actiune de strangere de semnaturi si alte actiuni. Vom reveni in zilele urmatoare cu detalii.

Clubul de Cicloturism NAPOCA (CCN) este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care militeaza de peste 20 ani pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii. CCN urmareste promovarea bicicletei ca mijloc cotidian de deplasare, precum si schimbarea generala a politicii publice in domeniul transportului, in favoarea traficului pietonal si biciclistic si transportului in comun, ca alternative la cel automobilistic.

Cluj-Napoca, 14.09.2014

Radu Mititean
director executiv CCN
tel. 0744-576836


, , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/14/2014 11:15:00 p.m. and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.