Author: CCN
•6/07/2014 03:09:00 a.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca   web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836  e-mail: office@ccn.ro
CIF:  5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
========================================

Invitatie la seminarul si dezbaterea publica
REVIZUIREA RETELEI DE MARCAJE TURISTICE

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) invita cluburile montane si publicul interesat sambata, 7 iunie 2014, de la ora 19:45, in parcul "Cetatuia" din Cluj-Napoca, la cortul "Zilelor Muntelui", la un mini-seminar urmat de o dezbatere publica pe tema traseelor marcate pentru turism pedestru, inclusiv planuri de principiu pentru o retea nationala de trasee marcate si planuri concrete pentru revizuirea retelei de marcaje existente in judetul Cluj. Participarea este libera.

Prezentarile verbale si cu videoproiectii vor trece in revista situatia actuala pe plan european si national a marcarii traseelor de drumetie, cadrul organizatoric-institutional si legislativ, viziuni si abordari, probleme si perspective, necesitatea si oportunitatea unei revizuiri profunde a conceptiei si legislatiei.

Se va prezenta si discuta HG 77 / 2003, care este cadrul legal specific actual, dar desuet, pentru marcarea traseelor de drumetie, care se limiteaza din pacate la zona montana si nu prevede principii si conceptie la nivel macro, de retea nationala, cu magistrale de lung parcurs pe care sa se grefeze trasee regionale si locale, si nici nu reglementeaza aspecte de intermodalitate si integrare cu alte retele de trasee marcate pentru turism, cum ar fi cele de cicloturism. Se vor prezenta demersurile de pana acum, inca neincununate de succes, de adoptare a unui nou cadru legislativ, care sa renunte la abordarea izolata pe masive montane si la ideea ca marcajele ar trebui sa uneasca cabanele.

Se vor aborda si problemele aparute prin taierile masive de padure, construirea de drumuri, trecere in proprietate privata sau desemnarea ca fonduri de vanatoare sau arii naturale protejate cu diverse regimuri de protectie a unor zone, ceea ce a afectat continuitatea traseelor existente si a descurajat realizarea unora noi, mai ales in domeniul interconectarii masivelor montane, extinderii retelei de marcaje in zone de deal si de ses si conturarea unor magistrale de lung parcurs, precum si problema sufinantarii sau nefinantarii de catre Consiliile Judetene a lucrarilor de realizare si intretinere a marcajelor turistice.

Un punct specific il va constitui EURORANDO - Reteaua Europeana de Trasee Marcate de Turism Pedestru de lung parcurs, initiata de Federatia Europeana de Turism Pedestru (ERA), la care din 12 magistrale propuse, cu un total de peste 55.000 km, patru ar fi trebuit sa strabata Romania, dar este in curs o revizuire a lor pe plan international care se pare ca va devia ruta mai multora dintre ele incat nu vor mai trece prin Romania, din moment ce aceasta nici dupa doua decenii nu a stabilit oficial ruta acelor magistrale din Romania, in ciuda insistentelor cluburilor de munte.

La final se vor prezenta rezumativ si dezbate sub aspecte generale doua proiecte initiate de Clubul de Cicloturism "Napoca" in urma ca 15 ani, si cu privire la care autoritatile publice continua sa refuze sa se pronunte, si anume proiectul RNTMTPR (Reteaua Nationala de Trasee Marcate de Turism Pedestru din Romania) si RTTMM Cluj (Reteaua de Trasee Turistice Montane Marcate din judetul Cluj).

Mini-seminariile si dezbaterile fac parte din manifestarile "Zilele Muntelui la Cluj" organizate de Clubul Sporturilor Montane "Rupicapra" in colaborare cu alte ONG-uri de profil in 7-8 iunie 2014, detalii fiind prezentate pe http://zilelemuntelui.rupicapra.eu

Mentionam ca aceste prezentari si dezbateri au loc in continuarea seminarului si prezentarii pe tema "Cicloturismul montan in Romania" sustinute tot de catre CCN, tot sambate 7 iunie 2014, cu incepere de la ora 19:00, iar duminica 8 iunie de la ora 19:00 va avea loc o proiectie a filmului documentar "Islanda- Cu bicicleta prin desert" realizat in coproductie de Televiziunea Romana si Clubul de Cicloturism "Napoca".

Cluj-Napoca, 7 iunie 2014

Radu Mititean
director executiv CCN





, , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 6/07/2014 03:09:00 a.m. and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.