Author: CCN
•5/04/2014 01:22:00 p.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
==========================================

Lansare de publicatie CCN:
GHID PRACTIC PENTRU INFIINTAREA ASOCIATIILOR

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN), avand printre preocupari si dezvoltarea societatii civile in general si sectorului ONG in special, lanseaza editia a patra a "Ghidului practic pentru infiintarea asociatiilor", publicatie ce poate fi descarcata in format electronic de pe Internet la adresa:

Ghidul se adreseaza celor care doresc sa infiinteze o asociatie obisnuita, de dimensiuni reduse initial si fara caractere speciale, in baza Ordonantei Guvernului nr. 26 / 2000 privind asociatiile si fundatiile, dar nu au nici pregatirea si experienta necesara sa se descurce pe cont propriu fara indrumare specifica, si nici resursele pentru a apela la un profesionist bine pregatit in domeniul dreptului asociativ - subramura de drept cu care putini avocati si notari publici sunt bine familiarizati.

Multi cetateni ai Romaniei, in special tinerii, constientizeaza in principiu avantajele constituirii lor intr-o asociatie non-profit pentru a-si promova idealurile sau a-si apara drepturile, dar se simt descurajati cand este vorba sa o infiinteze concret, si astfel nu isi pot valorifica practic dreptul de libera asociere prevazut de Constitutie, iar societatea civila din Romania ramane slaba si prea putin organizata.

Pe acest fond prolifereaza si fenomenul inmultirii structurilor ce imbraca din punct de vedere juridic forma de ONG-uri, dar nu sunt rodul exercitarii de catre cetateni a dreptului de libera asociere, ci creatii ale institutiilor publice sau operatorilor economici, ba adesea chiar masti ONG-istice, nelegitime ca scop real urmarit, a unor firme sau partide, autoritati publice sau grupuri de interese de diverse genuri. Profitand de slabiciunea societatii civile propriu-zise, aceste categorii ajung sa o eclipseze si sa fie confundate cu ansamblul sau considerate ca fiind reprezentative pentru societatea civila in general, tendinta ce poate fi combatuta si prin sprijinirea infiintarii de ONG-uri rod al vointei asociative a cetatenilor obisnuiti.

Dorind sa intareasca sectorul ONG in general si cel activ in domenii similare cu ale sale (turistic, sportiv, civic, ecologist si de tineret) in special, CCN a ajutat in ultimii 20 ani peste 100 de alte organizatii neguvernamentale sa se infiinteze si sa isi obtina personalitate juridica, punandu-le la dispozitie, in mod gratuit, informatii si modele de documente si impartasindu-le propria experienta si din experienta profesionala a avocatilor membri ai clubului si din informatiile acumulate in cadrul numeroaselor dezbateri din workshopruri, conferinte si forumuri judetene si nationale ONG la care CCN a fost coorganizator sau participant si unde legislatia ONG a facut obiectul multor dezbateri.

CCN, desi organizatie locala, cu resurse modeste si misiune axata in principal pe alte domenii, a incercat astfel sa umple un gol, pentru ca a constatat ca alte organizatii nu au facut-o sau nu in mod constant / pe termen lung, desi prin nivelul lor national, misiunea si resursele disponibile ar fi fost de asteptat sa se ocupe mai bine cantitativ si calitativ de aceasta problema - a se vedea de exemplu cazul unor cunoscute fundatii cu sediul in Bucuresti a caror denumire si scop vizeaza chiar dezvoltarea societatii civile si acordarea de asistenta pentru ONG-uri...

Activand insa pro bono si numai pe baza de voluntariat, timpul nu a permis CCN sa se ocupe individual in mod adecvat de fiecare care i se adresa, astfel ca, pentru a putea sprijini eficient un numar mai mare de persoane, am reunit elementele importante si comune intr-un "ghid practic" distribuit gratuit in format electronic, initial la cerere, ulterior si prin plasarea pe Internet pentru libera descarcare de catre cei interesati.

O prima editie a fost realizata de noi la sfarsitul anilor '90, bazata pe legislatia care era in vigoare in acel moment (Legea 21 / 1924), dar care s-a modificat in anul 2000 si a facut ca acea prima editie a ghidul sa isi piarda in buna masura actualitatea, deoarece modificarile legislative au fost ample fata de legislatia interbelica, desi nu pozitive in toate privintele, pentru ca, in ciuda demersurilor multor ONG, inclusiv ale noastre, noua legislatie, si anume Ordonanta Guvernului nr. 26 / 2000, a fost emisa sub forma unui text incropit la repezeala, cu multe lipsuri si contradictii si prevederi defavorabile ONG-urilor.

Am lansat ulterior a doua editie, aliniata noii legislatii susmentionate, apoi in 2012 am lansat si treia editie, dupa intrarea in vigoare a noului Cod Civil si diverse modificari ale OG 26 / 2000, inregistrandu-se un interes ridicat si aprecieri pozitive din randul beneficiarilor.

Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila si a noii legislatii privind taxele judiciare de timbru si a unei noi serii de modificari ale OG 26 / 2000 a facut necesara o noua actualizare a ghidului, avem ca avem placerea sa prezentam a patra editie, si ea revizuita si completata fata de editiile precedente.

Subliniem ca editarea acestui ghid, la fel ca in cazul editiilor precedente, nu a fost facuta in cadrul vreunui proiect specific si nu a beneficiat de nicio finantare, si s-a facut exclusiv pe baza de voluntariat, dar are un nivel ridicat calitativ, spre deosebire de maI multe alte ghiduri practice de infiintare ONG, ce au fost editate in ultimele doua decenii de alte ONG sau alte persoane juridice sau fizice, si sunt si ele accesibile gratuit pe Internet, dar din pacate nu doar ca multe nici nu au mai fost actualizate in timp, dar erau din start destul de sumare si / sau cu multe lipsuri sau erori, desi unele au plagiat copios ghidurile noastre.

Speram ca demersul sa fie util multor cetateni care doresc sa infiinteze un ONG, si suntem convinsi ca el va fi util si persoanelor juridice de orice fel care urmeaza sa initieze sau sa devina membre in asociatii non-profit si, nu in ultimul rand, si multor avocati si notari care, desi sunt profesionisti ai dreptului, nu sunt atat de familiarizati si informati cu privire la aceasta subramura care s-a bucurat de mai putina atentie in curriculele universitare, in doctrina juridica si in jurisprudenta si unde practica inregistreaza mari inconsecvente si deficiente.

Subliniem ca, in mod evident, acest ghid este doar un pas necesar, dar nu suficient pentru limpezirea teoretica si practica a problemei infiintarii de asociatii non-profit, fiind necesara in viitor o ampla revizuire a actualei legislatii si totodata o vasta campanie de clarificari a multor aspecte si de informare a cetatenilor, avocatilor, notarilor si magistratilor pe acest subiect esential pentru buna functionare a unui stat democratic, ce necesita imperios o societate civila bine articulata cantitativ si calitativ.

Cluj-Napoca, 4 mai 2014

av.Radu Mititean
director executiv - Asociatia turistica sportiva civica si ecologista CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)



ANEXA:
=============================

CUPRINS
al "Ghidului practic pentru infiintarea asociatiilor"
editat de CCN Cluj-Napoca, mai 2014

1. Introducere
2. Pregatiri
3. Demersuri preliminare si de informare
4. Obtinerea dovezii disponibilitatii denumirii
5. Obtinerea cazierelor fiscale ale viitorilor membri fondatori
6. Constituirea oficiala a asociatiei
6.1 Precizari generale
6.2 Precizari cu privire la membrii asociatiei
6.3 Precizari cu privire la organele de conducere
6.4 Problema reprezentantului legal si a conducatorului executiv al asociatiei
6.5 Precizari cu privire la organul de control
6.6 Precizari privind patrimoniul initial
6.7 Precizari privind eventualele activitati economice
7. Atestarea avocatiala a actelor constitutive
8. Certificarea existentei patrimoniului initial
9. Stabilirea si dovada existentei sediului
10. Plata si dovedirea achitarii taxei judiciare de timbru
11. Depunerea dosarului la judecatorie
12. Judecarea cererii de inscriere in vederea dobandirii personalitatii juridice
13. Comunicarea si definitivarea hotararii judecatoresti
14. Proceduri ulterioare
14.1 Confectionarea unei stampile rotunde
14.2 Obtinerea certificatului de inregistrare fiscala
14.3 Angajarea unui contabil
14.4 Activarea contului bancar
14.5 Recuperarea patrimoniului initial depus la alta banca
14.6 Achizitionarea formularisticii financiar-contabile obligatorii
14.7 Aflarea numarului de inregistrare in Registrul National ONG
14.8 Luare in evidenta diverselor autoritati publice
15. Anexe
Anexa  1: Model de Act Constitutiv
Anexa  2: Model de Statut
Anexa  3: Formular-tip pentru Cerere pentru acordarea disponibilitatii denumirii
Anexa  4: Model de Dovada a disponibilitatii denumirii emisa de Ministerul Justitiei
Anexa  5: Formular-tip pentru Cerere de inscriere
Anexa  6: Model de Cerere de definitivare si eliberare copii legalizate ale incheierii civile
Anexa  7: Model de Cerere de emitere a Certificatului de inscriere
Anexa  8: Model de Cerere de eliberare extras din Registrul Asociatiilor si Fundatiilor
Anexa  9: Model de Certificat de inscriere emis de judecatorie
Anexa 10: Model de Cerere de comunicare a numarului de inscriere in RNPJFSP
Anexa 11: Model de Notificare catre ONPCSB
Anexa 12: Model de Cerere de luare in evidenta autoritatii de resort
Anexa 13: Model de Cerere de luare in evidenta ca parte interesata cf.Legii 52 / 2003
Anexa 14: Ordonanta Guvernului nr. 26 / 2000 privind asociatiile si fundatiile (extras)
Anexa 15: Codul Civil (extras)
16. Prezentarea editorului
17. Prezentarea autorului
=============================


, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 5/04/2014 01:22:00 p.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.