Author: CCN
•9/15/2013 03:55:00 a.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca   web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836  e-mail: office@ccn.ro
CIF:  5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
========================================

SAPTAMANA EUROPEANA A MOBILITATII 2013 LA CLUJ-NAPOCA
implicare CCN in locul municipalitatii pentru un oras al oamenilor, nu al masinilor

Perioada 16-22 septembrie este, in fiecare an, "Saptamana Europeana a Mobilitatii" (SEM / EMW), care are loc sub patronajul Comisiei Europene, si care culmineaza in 22 septembrie cu Ziua Europeana Fara Masini (ZEFM / European Car-Free Day). Scopul este promovarea mobilitatii urbane durabile, cu accept pe promovarea transportului public, bicicletei si mersului pe jos si descurajarea utilizarii autoturismului. Detalii pe site-ul www.mobilityweek.eu.

Tema focala in 2013 pentru SEM este " Aer curat - e randul tau!" si accentueaza faptul ca mare parte din poluarea din aerul oraselor europene provine de la traficul rutier, iar reducerea ponderii automobilelor in mobilitatea urbana, prin mutarea accentului pe transport public, bicicleta si mers pe jos poate si trebuie sa fie un imperativ pentru toate municipalitatile, pentru a deveni mai sanatoase, mai curate si mai putin aglomerate.

In 2013 participa oficial in aceasta campanie europeana peste 1600 de orase din zeci de tari, inclusiv peste 40 de orase din Romania, printre care Bucuresti, Galati, Arad, Oradea, Ramnicu Valcea, Satu Mare, Timisoara... Spre deosebire de alti ani, autoritatile municipale clujene se pare ca au decis sa nu participe oficial in acest an la SEM, in concordanta cu crasa lipsa de proecupari serioase aratata in ultimii doi ani in domeniul mobilitatii urbane, in care accentul a fost pus in continuare pe autoturism iar pietonii, biciclistii si utilizatorii transportului public s-au ales mai mult cu promisiuni neonorate si carpaceli.

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) organizeaza la Cluj-Napoca in perioada 16-22 septembrie 2013, singur sau in colaborare cu alte entitati, o serie de manifestari cu ocazia Saptamanii Europene a Mobilitatii (SEM), in continuarea campaniilor similare derulate in ultimii 10 ani, pentru a compensa macar partial lipsa de implicare a municipalitatii, care ar trebui sa dea tonul precouparilor de mobilitate urbana in aceasta perioada, macar pe una din cele trei componente ale campaniei europene ("o saptamana de activitati [pentru mobilitatea urbana durabila]", "masuri permanente [de mobilitate urbana durabila, inagurate in SEM care care continua si dupa finalul ei" si "in oras fara masina mea").

In Saptamana Europeana a Mobilitatii 2013 la Cluj-Napoca, CCN va organiza o noua editie a Marsului Biciclistilor Clujeni, in 19 septembrie seara, va organiza proiectii foto si dezbateri publice pe teme de mobilitate urbana, va depune la Primaria clujeana un teanc de semnaturi de sustinere colectate de la public in favoarea solicitarilor de politici si infrastructuri biciclistice adecvate, va coorganiza alaturi de autoritati judetene si centrale o conferinta pe teme de profil, va derula noi actiuni de documentare cu privire la starea infrastructurilor biciclistice in Cluj-Napoca, va lansa o scrisoare deschisa si o noua actiune de strangere de semnaturi, va organiza o tura biciclistica ghidata a periferiilor si imprejurimilor Clujului, o actiune de informare publica prin distribuire stradala de materiale informative si alte actiuni. Vom reveni in zilele urmatoare cu detalii.

Clubul de Cicloturism NAPOCA (CCN) este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care militeaza de 20 ani pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii. CCN urmareste promovarea bicicletei ca mijloc cotidian de deplasare, precum si schimbarea generala a politicii publice in domeniul transportului, in favoarea traficului pietonal si biciclistic si transportului in comun, ca alternative la cel automobilistic.

Cluj-Napoca, 15.09.2013

Radu Mititean
director executiv CCN
tel. 0744-576836


, , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/15/2013 03:55:00 a.m. and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.