Author: CCN
•3/04/2013 12:59:00 a.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca   web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836  e-mail: office@ccn.ro
CIF:  5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
========================================

ZIUA EFICIENTEI ENERGETICE - BICICLETA ESTE IN TOP!

5 Martie este Ziua Mondiala a Eficientei Energetice, ocazie cu care Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) si celelalte organizatii membre ale Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR) reamintesc faptul ca bicicleta este modul terestru de deplasare cel mai eficient energetic din toate cele existente, astfel ca ar trebui promovat ca parte a solutiei la problema asigurarii resurselor energetice pentru civilizatia umana moderna.

Tema eficientei cu care este utilizata energia apare tot mai mult in dezbaterea politica si academica, in preocuparile din economie si societate, dar este prea mult axata pe chestiuni industriale si tehnologice si pe eficienta energetica a cladirilor, motoarelor sau diverselor procese, neglijand un domeniu esential pentru eficienta energietia - cel al mobilitatii, al transporturilor, unde exista un imens potential de imbunatatire a situatiei prin promovarea formelor de deplasare cu consum de energie cat mai redus.

Bicicleta este cel mai eficient mod de transport terestru din punct de vedere energetic, depasind mersul pe jos, trenul si toate categoriile de autovehicule, astfel ca ar merita si din acest punct de vedere promovata in special ca mijloc cotidian de transport in mediul urban. Astfel, studiile de specialitate arata ca deplasarea cu bicicleta, la viteza obisnuita de 15-20 km /h se face cu o eficienta energetica de doua-trei ori mai mare fata de mersul pe jos, de patru-cinci ori mai mare decat deplasarea cu mopedul sau trenul, de sase-opt ori mai mare decat deplasarea cu automobilul daca sunt mai multi pasageri, si de circa noua-zece ori mai mare decat prin inot sau calare pe cal. Daca intr-un automobil este o singura persoana, eficienta energetica a deplasarii este de zeci de ori mai redusa decat daca deplasarea s-ar face pe bicicleta, cifrele exacte depinzand si de viteza masinii, eficienta scazand la viteze mari din cauza cresterii exponentiale a frecarii cu aerul.

Este de mentionat si faptul ca eficienta motorului unui autoturism actual este de circa 25%, la acelasi nivel cu cea a corpului uman in ce priveste transformarea, prin "ardere" a combustibilului (alimentelor, in cazul omului) in energie mecanica. Eficienta de transmitere a fortei de la picioarele omului, prin pedalare, la roata motrice, se apropie la o bicicleta bine intretinuta de 100%, iar din punct de vedere al transportului de greutati, bicicleta are cel mai bun raport din toate vehiculele, putand transporta normal mase de peste zece ori masa proprie, raport care la autovehicule este cu mult inferior, explicand si eficienta mult mai redusa.

Asigurarea necesarului de energie pentru civilizatia umana se poate face prin reducerea nevoilor de energie inclusiv prin cresterea eficientei energetice, o alternativa mult mai ecologica si economica fata de continuarea cresterii si consumului de energie, facut cu distrugerea mediului natural prin exploatarea resurselor neregenerabile cum sunt carbunele, gazul metan, petrolul si uraniul, dar si prin producerea de energie doar aparent "verde" cum sunt "padurile" de eoliene si sutele de microhidrocentrale ce sunt pe cale sa distruga peisajul, biodiversitatea si ecosistemele raurilor Romaniei.

In cadrul promovarii eficientei energetice, domeniul transporturilor ar trebui sa beneficieze de atentie sporita, inclusiv prin reducerea transporturilor motorizate rutiere si promovarea celor cu eficienta energetica inalta, ce pe plan interurban si international trebuie sa insemne in special promovarea transportului feroviar, iar pe plan urban si periurban ar trebui sa insemne promovarea transportului public si a bicicletei.

Cluj-Napoca, 5 martie 2013

RADU MITITEAN
director executiv - Clubul de Cicloturism Napoca (CCN)
presedinte - Federatia Biciclistilor din Romania (FBR)

ANEXA:
Un grafic care circula pe Internet si sintetizeaza bine vizual ceea ce in numeroasele studii stiintifice de profil este prezentat in detaliu in tabele complexe:
 
, , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 3/04/2013 12:59:00 a.m. and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.