Author: CCN
•7/01/2010 12:09:00 a.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 119 / A / 1992
====================================

MEMORIU CATRE PRIMARIE PE TEMA PROIECTELOR DE BICICLETE COMUNITARE

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) a depus la Primaria clujeana un memoriu pe tema proiectelor de biciclete comunitare (bike-sharing) pe care municipalitatea preconizeaza sa le realizeze, din cauza ca acestea ridica mai multe semne de intrebare.

In primul rand, memoriul critica nerespectarea de catre municipalitate a prioritatilor si ordinii logice in domeniu promovarii bicicletei, prin faptul ca promoveaza proiecte de biciclete comunitare in loc sa rezolve mai intai cai de comunicatie specifice sau favorabile pentru biciclete.

In al doilea rand este denuntata lipsa de transparenta in domeniu, absenta consultarilor cu organizatiile biciclistilor clujeni si neroganizarea unei dezbateri publice, mergandu-se din nou pe "politica faptului implinit" care are mari sanse sa duca la noi rezultate nemultumitoare din punct de vedere calitativ, cum s-a intamplat in trecut cu asa-zisa pista pentru biciclete de pe bd.21 Decembrie sau cu alte infrastructuri ce au trebuit ulterior modificate sau sunt neutilizate.

In al treilea rand este criticata abordarea preconizata in proiectul "I Love Velo", si anume amplasarea tuturor bicicletelor intr-o singura localtie (Sala Sporturilor), si aceea departe de centru si de alte zone de interes, fapt care scade spre zero utilitatea lor din punct de vedere al mobilitatii urbane si face proiectul nedemn de a fi prezentat ca "bike sharing", fiind comparabil mai degraba cu hidrobicicletele cu care clujenii se pot plimba pe lacul din Parcul Central.

Memoriul a fost lansat public cu ocazia Marsului Biciclistilor Clujeni din 26 iunie 2010 si, pentru a demonstra ca ideile si propunerile noastre pe aceasta tema se bucura de sprijin la nivelul comunitatii, am inceput si o actiune de colectare de semnaturi de sustinere de la public in sprijinul acestui document.

Memoriul este si o urmare si continuare a apelului public din 22 aprilie 2010 pe tema promovarii bicicletei in Cluj ( la care Primaria nu a oferit inca vreun raspuns) si a fost lansat tot in cadrul campaniei "Velorutia Romana 2010", derulata la Cluj de CCN ca partener local al Asociatiei "Bate Saua" Bucuresti, sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR) cu sprijinul GEF-SGP, avand ca scop promovarea utilizarii bicicletei ca mijloc de transport cu rol utilitar si recreativ.

RADU MITITEAN
director executiv CCN
coordonator proiect "Velorutia Romana 2010" la Cluj

ANEXA:
Memoriu din 26.06.2010 catre Primaria clujeana privind preconizatele proiecte de bike-sharing
============================================

M E M O R I U
catre Primaria municipiului Cluj-Napoca
privind preconizatele proiecte de biciclete comunitare (Bike Sharing)

Am aflat din presa ca Primaria continua demersurile pentru realizarea unor sisteme de biciclete comunitare (bike-sharing) in Cluj-Napoca.

Am inteles ca, pentru unul mai de amploare, documentatia este inca in lucru (proiectul urmand a se depune in vederea obtinerii de fonduri structurale UE prin P.O.R.), cu potentiala implementare anul viitor. Suntem ingrijorati ca nici pana in acest moment draftul de proiect nu a fost facut public si nu a avut loc o consultare si o dezbatare publica, iar putinele elemente ajunse la cunostinta noastra starnesc mai degraba ingrijorare decat entuziasm.

Am aflat cu surpindere ca, in iulie 2010, ar urma sa se inaugureze insa un alt proiect ("I love Velo"), realizat de Primarie in colaborare cu un ONG din Bucuresti, sponsorizat de o mare banca, si ca ar fi vorba concret de un parc de 150 de biciclete comunitare, ce pot fi imprumutate gratuit, dar toate in locatie unica, pe platforma de langa Sala Sporturilor.

Consideram ca, in sine, realizarea unor sisteme de bike-sharing in Cluj-Napoca este ceva pozitiv si poate avea o contributie la promovarea utilizarii bicicletei ca factor de mobilitate urbana.

DAR:

1. Ne manifestam ingrijorarea cu privire la faptul ca nu sunt respectate prioritatile, fiind mai urgenta si importanta planificarea si realizarea unei retele coerente de cai de comunicatie pentru biciclete si de parcaje publice de biciclete in oras, decat sisteme de bike-sharing.

2. Condamnam faptul ca nici in aceasta privinta nu exista consultare cu comunitatea si organizatiile biciclistilor clujeni pe aceasta tema, si nici dezbateri publice, desi este nu doar o nevoie logica si o datorie morala, ci si o obligatie legala, pe care Primaria nu o respecta.

3. Consideram ca ar trebui mai multe amplasamente pentru acele biciclete din proiectul "I Love Velo", nu doar unul singur, si ca ele trebuie plasate mai central si in locurile cu mare flux de public, nu intr-o zona relativ departata de centru, de campusurile studentesti, de zonele comerciale si administrative etc.

4. Apreciem ca, daca se va ramane la ideea amplasarii tuturor bicicletelor respective la Sala Sporturilor, nu va fi un veritabil sistem de bike-sharing iar utilitatea si impactul vor fi mult mai reduse decat ar putea si ar merita sa fie, pentru ca vor fi utilizate mai mult recreativ, pe o zona limitata, si foarte putin ca mijloc de deplasare in oras, alternativ la cele motorizate.

5. Reamintim ca asteptam un raspuns la apelul public din 22 aprilie, precum si respectarea numeroaselor promisiuni facute in trecut de Primarie si ramase in continuare neonorate, cum sunt mare parte din pistele si alte facilitati aprobate in sedintele Comisiei Municipale de Sistematizare a Circulatiei din 30 martie si 6 iulie 2009.
=========================
, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 7/01/2010 12:09:00 a.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.